Semineu (Soba) pe lemne Fornello Berna Lux S 5-7 kW, 330x365x940 mm, Gratar ardere din fonta, camera de ardere samotata, usa cu geam din sticla termorezistenta
Semineu (Soba) pe lemne Fornello Berna Lux S 5-7 kW, 330x365x940 mm, Gratar ardere din fonta, camera de ardere samotata, usa cu geam din sticla termorezistentaSemineele FORNELLO sunt concepute astfel incat sa permita o combustie eficienta a combustibililor solizi, cu posibilitatea de a ajusta si regla cantitatea admisiei de aer necesar procesului de ardere. Soba este alcatuita din piese din otel, cu usi si placa superioara din otel (in functie de modelul sobei), si gratarul din camera de ardere este realizat din fonta. Toate sobele sunt placate in interior cu caramizi din samota, ceea ce asigura acumularea de caldura pe termen lung. Toate sobele sunt vopsite cu vopsea speciala rezistenta la caldura. Sticla de pe usa este din ceramica rezistenta la caldura, de inalta calitate. Sobele sunt proiectate pentru incălzirea spatiilor precum camere de zi, birouri, restaurante, scoli, garaje, depozite etc.1. Instalare: - Toate reglementările locale, inclusiv cele care se referă la standardele nationale și europene, trebuie respectate la instalarea aparatului. - Locul de instalare trebuie sa fie orizontal si trebuie sa aiba o capacitate de transport adecvata, in caz contrar trebuie luate masuri adecvate pentru indeplinirea acestor conditii. - Soba nu trebuie amplasata in apropierea materialelor inflamabile (cum ar fi piese de mobilier din lemn, materiale textile sau plastic, etc.) și nici in apropierea dispozitivelor de racire. Distanta minima intre soba si aceste materiale trebuie sa fie asigurata conform datelor din tabelul 1. - Daca soba este amplasata pe o podea din materiale inflamabile (lemn, itison, podea din plastic etc.) este necesar sa protejati podeaua cu tabla metalica de latime min. 30cm de laturile sobei și min. 50 cm de partea din fata a sobei. Tevile de evacuare a gazelor de ardere trebuie sa fie la o distanta minima de 40 cm de obiectele inflamabile. - Cand conectați soba la cos, trebuie sa consultati o institutie locala autorizata. Soba trebuie sa fie conectata la un cos de fum cu raza interioara de cel putin 120 mm si inaltimea de 6 m. Daca mai multe sobe sunt atasate la un singur cos de fum, distanta de atasare trebuie sa fie de cel putin 2m. Cosul de fum ar trebui sa se extinda cu minim 50 cm dincolo de partea superioara a acoperisului. De asemenea, trebuie sa fiti atenți ca teava de conectare la cos sa nu iasa in sectiunea transversala a cosului de fum, precum si ca punctul de conectare a conductei de evacuare la cos sa fie bine etansat (a se vedea figura nr. 1). Daca doua cosuri de fum se desfasoara in paralel, acestea trebuie sa aiba deschideri separate pentru curatare, iar intre acestea nu trebuie sa existe cavitati. Deschiderile pentru curatarea cosului de fum trebuie sa fie bine inchise si sigilate atunci cand folositi soba (in timp ce focul arde in soba). Daca cosul de fum este nou construit, soba nu trebuie sa arda constant la capacitate maxima pana cand acesta nu este complet uscat. - la locul de amplasare a sobei trebuie sa existe acces pentru curatarea acesteia, a conectorilor coşului de fum si a coşului de fum - pentru ca soba sa functioneze corespunzator, tirajul necesar trebuie sa fie 12÷14 Pa. - Aerul curat este necesar pentru arderea combustibilului si funcționarea corecta a sobei si trebuie sa va asigurati ca in incaperea in care este instalata soba sa fie intotdeauna suficient aer (curat).2. Utilizare: -Toate reglementările locale, inclusiv cele care se refera la standardele naționale și europene, trebuie respectate la instalarea aparatului. - Combustibil recomandat: lemne de foc (lemn de fag, plop etc.), carbuni cu putere calorica redusa (carbune brun). - Incalzirea initiala a sobei trebuie sa fie treptata pentru a evita tensiunea brusca asupra materialului. Nu folositi soba la capacitate maxima in primele 8-10 ore de ardere (1-2 zile). Vopseaua termorezistenta de pe soba se va forma complet (intarita) dupa primele 2-3 ore de la aprinderea sobei. In acest timp, va rugam sa nu atingeti vopseaua si sa nu puneti nimic pe aceasta, pentru a evita deteriorarea vopselei. In primele 15-30 min. de ardere, soba poate emana miros neplacut și fum, timp in care ferestrele camerei trebuie deschise larg. - Aprinderea si mentinerea focului: - intensitatea arderii este reglata cu regulatorul de aer principar amplasat in partea din fata a sobei, prin rotirea acestuia stanga-dreapta si cu regulatorul supapei de ventilatie (la modelele care o poseda) amplasat la iesirea cosului, prin rotirea acestuia. Cand manerul regulatorului admisiei de aer este pozitionat la dreapta, acesta este in pozitia inchis (nu circula aer in camera de ardere), iar cand este pozitionat la stanga este complet deschis (fluxul maxim de aer in camera de ardere). Intre aceste doua pozitii se pot seta pozitii intermediare. Cand manerul regulatorului supapei de ventilatie este situat la stanga sau la dreapta, acesta este in pozitia inchis (debitul minim de iesire al gazelor de ardere. Cand manerul regulatorului supapei de ventilatie este in pozitia sus, acesta este in pozitia complet deschisa (iesire debit maxim de gaze de ardere). Intre aceste doua pozitii se pot seta pozitii intermediare. -Nu folosiți benzina, combustibil de bricheta, kerosen sau alte lichide inflamabile pentru a porni sau a reinteti focul, din motive de siguranta. Cand aprindeţi focul, asigurați-va ca regulatorul de aer si regulatorul supapei de ventilatie (la modelele care il poseda) sunt in pozitie complet deschisa. Aprindeti focul direct pe gratar, folosind ziar mototolit, vreascuri si „brichetele” disponibile in comert. Asigurati-va ca bucatelele de hartie nu se vor ridica spre cos, mai ales daca sunt aprinse. Aceasta este o cauza frecventa a incendiilor la nivelul cosului de fum si pot provoca daune structurale asupra proprietatii. Cand focul incepe sa arda bine, puteti adauga bucati mai mari de lemn pentru a creste treptat dimensiunea focului - Cand doriti sa realimentati soba, aduceti mai intai regulatorul admisiei de aer in pozitia inchis si apoi deschideți usa incet si realimentaţi cu atentie soba. Nu deschideți usa brusc, deoarece acest lucru poate face ca fumul sa se acumuleze in camera. Inaltimea pana la care poate fi umpluta camera de ardere nu trebuie sa fie mai mare de 2/3 din inaltimea camerei. Inaltimea optima de umplere a camerei de ardere este de ½ din inaltimea camerei. Se recomanda ca realimentarea sa fie efectuata cand in soba este doar jaratic. Asigurati-va ca gratarul din camera de ardere nu se blochează cu cenusa sau combustibil nears. Curatati gratarul in mod regulat. -Soba este construita si proiectata pentru functionare continua cu usa camerei de ardere inchisa, cu exceptia perioadei de realimentare a sobei. Nu deschideţi uşa cand soba este in functiune daca nu este nevoie. -Curatati de cenusa in mod regulat cenuşarul si nu permiteti formarea unui strat de cenusa peste nivelul marginilor cenusarului. Lemnul va arde mai bine cu o usoara acumulare de cenusa in cenusar. -Este interzisa utilizarea sobei pentru arderea de deşeuri organice sau anorganice (animale, plastic, textile, lemn vopsit etc). In timpul arderii a astfel de materiale se pot emana numeroase substante daunatoare si toxice. 3. Intretinere -Cenusarul trebuie golit cu regularitate -Camera de ardere si toate suprafetele cae intra in contact cu gazele si fumul trebuie curatate si golite periodic de cenusa si alte tipuri de resturi de combustibil. Suprafetele curate in interiorul sobei asigura o functionare cat mai economica a acesteia. Este recomandat sa curatati soba o data pe luna sau mai des in caz de murdarie mai intensa sau ardere de cantitati mai mari de combustibil. - Dupa fiecare sezon rece, tevile si cosul trebuie curatate bine de funingine. Pe timpul perioadei de neutilizare, lasati regulatorul admisiei de aer si valva de ventilatie in pozitia deschis la maxim pentru a permite fluxul natural al aerului prin soba, pentru a evita formarea de condens in interiorul sobei. - curatati geamul in mod regulat cu ajutorul unei carpe moi. Curatati exteriorul sobei cu o carpa moale, dar nu utilizati alti detergenti abrazivi sau substante chimice deoarece acestea ar putea indeparta vopseaua de pe soba. Curatati numai cand soba este rece. - Daca este nevoie sa inlocuiti piese sau sa reparati soba trebuie sa apelati la un inginer autorizat pentru a realiza aceste operatiuni de intretinere. 4. Masuri de siguranta - Geamul nu trebuie curatat cu carpa uda sau stropit cu apa cand este fierbinte. In caz contrar, sticla poate crapa - Cand soba este fierbinte nu trebuie sa puneti obiecte foarte reci pe partea de sus. In caz contrar, este posibil ca aceasta sa crape. - Nu utilizaţi alcool, benzina sau orice alt combustibil lichid! - Unele parti ale sobei pot atinge temperaturi foarte ridicate in timpul utilizarii, prin urmare este nevoie de atentie sporita în timpul utilizării acesteia. Nu permiteti copiilor sa umble la aceasta sau sa se joace in apropierea ei. - Este interzis sa aduceti modificari structurale acesteia fara a avea acordul producatorului.
https://www.xos.ro/reduceri/fornello.ro/semineu-soba-pe-lemne-fornello-berna-lux-s-5-7-kw-330x365x940-mm-gratar-ardere-din-fonta-camera-de-ardere-samotata-usa-cu-geam-din-sticla-termorezistenta
https://www.xos.ro/@@site-logo/logo.png